FAQ2020-11-10T19:29:44+01:00

Pitanja i odgovori

Da li se Vaš Koi razlikuje od japanskog Koi? Ukoliko je odgovor potvrdan u čemu je razlika?2020-11-10T22:27:46+01:00

Kvalitet našeg Koi se znatno poboljšao u protekloj deceniji jer farme masovno ulažu u novi matični fond radi poboljšanja novih sorti, kao i sopstvenog matičnjaka. Oblik i boja tela mnogih sorti sada su podjednako dobre kao kod japanskih Koi.
Izbor sorti nije jača strana kod mnogih japanskih dilera, koji se uglavnom bave Kohakuom, Sankeom i Shovaom.  Mi nudimo bogatstvo sorti koje se obično ne nude iz Japana i verujemo da danas mnoge sorte nadmašuju one koje se nalaze u Japanu (ako ih tamo uopšte možete naći).

Mogu li biti siguran da su Hazorea Koi apsolutno bez bolesti?2020-11-10T22:27:56+01:00

Možete biti sigurni da kada Hazorea Koi ribe napuste naš objekat nisu bolesne, niti su prenosioci bilo koje vrste bolesti.

Mogu li da mešam Hazorea Koi sa Koi koje imam u svom jezercetu i koje sam kupio iz drugih izvora?2020-11-10T22:28:08+01:00

Da. Hazorea Koi se može mešati sa Koi bilo kog japanskog (ili drugog) uzgajivača, pod uslovom da preduzmete uobičajene mere predostrožnosti koje bi trebalo preduzeti kada dodate bilo koji novi Koi u svoje jezerce.

Da li je Biosecure Koi podložniji bolestima ili parazitima?2020-11-10T22:28:27+01:00

Biosecure Koi su manje podložni bolestima i parazitima jer su uzgajani u zatvorenim sistemima, u kojima je gotovo nemoguće da dopru najopasniji virusi, a matični primerci su u sistemima gde su već bili izloženi mnogim uobičajenim patogenima i razvili relativno jak imuni sistem.

Da li su Biosecure Koi ribe prilagodljive ljudskom prisustvu i ručnom hranjenju?2020-11-10T22:31:09+01:00

Biosecure Koi ribe se ceo život gaje u sistemima sa velikim zalihama, gde se njima stalno rukuje i hrane se ručno, tako da su više navikli na ljudsko prisustvo, manje stidljivi.

Da li izraelski Koi, uzgajan u toploj vodi, može da izdrži hladne zimske temperature?2020-11-10T22:33:49+01:00

Da. Hazorea Biosecure Koi već dugi niz godina uspešno se prodaje u Kanadi, Skandinaviji i drugim zemljama u kojima se zimi jezera zamrzavaju. Koi Carp mogu podneti hladne temperature, gde god su rođeni i odrasli, pod uslovom da im se ostavi vremena za aklimatizaciju. Hazorea Biosecure Koi se ne razlikuju i potreban im je period od nekoliko nedelja da bi se prilagodio hladnim temperaturama (ispod 10°C / 50°F). Dakle, ako ste svoje Koi ribe kupili leti one ne bi trebalo da imaju problema sa prilagođavanjem u ostalim sezonama.

Kakva je bolest KHV?2020-11-10T22:36:18+01:00

To je skraćenica za Koi Herpes Virus. On je karakterističan za Koi ribe i šarane za ljudsku ishranu. Iako je otkriven ranije, 1998. godine je doživeo svoju ekspanziju i proširio se na mnoge farme i ribnjake širom sveta. Pretpostavlja se da je bio u nekim otvorenim ribnjacima u istočnoj Evropi. Tih godina u svetu zabeležena su velika uginuća i ogromni gubici. Virus je opasan jer može dugo biti u unutrašnjosti Koi riba a da se ništa ne vidi i one mogu biti prenosioci ovog virusa.

Koja je najbolja zaštita od KHV?2020-11-10T22:38:47+01:00

Najbolja zaštita od KHV je da kupujete Koi ribe koje nose oznaku Biosekoi. Biosekoi ribe su proizvedene u zatvorenim objektima pod strogim pravilima i gotovo je nemoguće da KHV uđe u takav sistem proizvodnje, za razliku od otvorenih ribnjaka gde se često može pojaviti. Takođe, Hazorea Aquatics poseduje zdravstveni sertifikat njihovog državnog ministarstva da njihove Biosekoi ribe nemaju i nisu nosioci KHV virusa.

Da li se Hazorea Koi ribe redovno ispituju i gde?2020-11-10T22:40:50+01:00

Hazorea Koi ribe redovno se ispituju u laboratorijama za zdravlje životinja izraelskog Ministarstva poljoprivrede i u laboratorijama CEFAS u Velikoj Britaniji. Ovi testovi uključuju ispitivanje pomoću PCR i ELISSA testova.

Naš moto je ZDRAVA RIBA i zato naši kupci jednom su naši kupci zauvek.

  • zlatne_ribice

Zlatne ribice i japanke

Mi smo jedini snabdevač zlatnih ribica koji vas može snabdevati tokom cele godine bez obzira da li je zima, proleće, leto, jesen, svim vrstama i veličinama zlatnih ribica izuzetnih boja.

  • Biosecure Koi

Biosecure Koi

Akvarijum Bor nudi vam veliki izbor boja i vrsti Biosecure Koi. Oplemenite vaše akvarijume, vrtne bazene, dvorišna jezera i fontane prelepim ribama.

  • tropske

Tropske ribice

Akvarijum Bor će na svom lageru riba imati Betta borce (Betta Splendens), Colisa ribe, Gupi (Guppy), Platy, Velifere (Poecilia velifera), Doctor fish (Garra rufa) i druge vrste.

  • morske

Morske ribice

Na početku našeg rada uvozićemo morske ribice samo za poznate kupce. Otvoreni smo za saradnju i svaki vid dogovora.

Napomena: Sve slike i video snimci su u vlasništvu Hazorea Aquatics i ne smeju se koristiti bez dozvole.
Note: All images and videos are owned by Hazorea Aquatics and mustn’t be used without permission.

Go to Top